Producatorii de gze naturale au obligatia de a oferi spre vanzare prin licitatie publica 45% din cantitatea de gaze naturale produsa in cursul anului 2013, se arata intr-un Ordin privind aprobarea Regulamentului privind tranzactiile pe piata concurentiala de gaze naturale semnat de presedintele ANRE, Nicolae Havrilet

Regulamentul stipuleaza ca ofertantii de gaze naturale organizeaza licitatii publice, pe care sunt obligati sa le faca cunoscute prin informare atat pe web-siteul producatorului respectiv, cat si pe siteul ANRE. Pana la aparitia platformei de tranzactionare gaze naturale, cantitatile de gaze naturale din productia interna, destinate pietei concurentiale aferente ponderii stabilite prin ordin ANRE, se comercializeaza doar prin intermediul licitatiilor publice. 

Petrom si Romgaz produc impreuna 96% din gazul scos din solul Romaniei iar pe piata libera livreaza in jur de 60% din aceasta productie. 

Anuntul de licitatie, potrivit Regulamentului, trebuie sa prevada cantitatea de gaze oferita spre vanzare, durata livrarii, pretul minim al licitatiei. 

Participanii vor trebui sa constituie o garantie financiara de participare la licitatie in favoarea ofertantului, care reprezinta 10% din valoarea aferenta cantitatii de gaze naturale ce se doreste a fi achizitionata. 

Dupa inchiderea sedintei de licitatie, producatorii au obligatia de a publica date privind tranzactiile incheiate, cuprinzand celu putin cantitatea totala tranzactionata, pretul de deschidere, preturile minime, maxime si pretul mediu de atribuire, perioadele de livrare, numele participantilor castigatori, lista participantilor care au participat la licitatie cu oferte de rapsuns. 

In afara de producatori, vor fi nevoiti sa intre in acest sistem de licitatie si marii consumatori sau furnizori de gaze: OMV Petrom ( va fi nevoit sa-si achizitioneze gazul produs), Romgaz (aceeasi situatie), Interagro, E.ON, GDF Suez etc.