Este, trebuie sa recunoastem, o informatie oarecum iesita din comun. Mai mult de 5 miliarde de euro nerevendicate se odihnesc in conturi „uitate” in fondurile elvetiene de pensii. Cate astfel de conturi exista? Cel putin 855.000. Nimeni nu intreaba de ele, de parca nimeni nu ar mai avea nevoie de banii depusi.

Prin urmare, toate aceste conturi au fsot transferate intr-un fond special, Substitute Occupational Benefit. O structura chemata, potrivit postului de televiziune SRF, sa-i gaseasca pe beneficiari. Conturile detin, in medie, 7.500 de franci elvetieni, dar unele depasesc 1 milion, dupa cum a precizat directorul institutiei, Max Meili.

Astfel de conturi sunt frecvent „uitate” cand beneficiarii isi schimba locul de munca, pleaca in concediu de maternitate sau paraesc tara. De la caz la caz, ei ar trebui sa transfere contul in fondul de pensii al noului angajator sau in alte instrumente similare.  Aproape jumatate din conturile nerevendicate apartin unor lucratori straini, care au plecat din Elvetia. Iar in 70% dintre situatii, proprietarii acestor conturi nu pot fi depistati.