Ce se va intampla daca operatiunile militare vor reizbucni in estul Ucrainei?, se intreaba publicatia mentionata. In opinia autorilor articolului, exista riscul ca trupele separatiste sa ocupe in totalitate regiunile Lugansk si Donets, ba sa intre chiar in Harkov si  Crimeea.

Dar, estimeaza sursa citata, Kievul este convins ca nu Ucraina nu va fi abandonata la necaz. Nu, nu se doreste chiar o interventie a Aliantei Nord-Atlantice, desi nici aceasta varianta nu trebuie exclusa definitiv. Kiev spera ca reactia SUA si a Uniunii Europene va fi intr-atat de dura, incat Rusia nu va permite fortelor rebele sa avanseze prea mult spre est, nord sau vest.

Cu alte cuvinte, explica Vzgliad in concordanta cu modul oficial de abordare a chestiunii ucrainene, chiar daca va mai pierde o parte din teritorii, presedintele Petro Porosenko este dispus sa porneasca un nou razboi, pentru a atrage atentia totala asupra Kievului si pentru a determina Occidentul sa adopte alte sanctiuni impotriva Moscova.

In plus, Porosenko spera sa obtina un plus de sustinere din partea Occidentului, atat financiar, cat si politic, apreciaza Vzgliad, preluand, practic, ideile avansate de responsabilii Kremlinului.

Mai mult, continua publicatia, scenariul unui razboi, cu toate riscurile pe care le implica, permite actualei puteri de la Kiev sa se mentina pe pozitii.