"Suntem în situaţia unui nou Război Rece. Este clar că trupele NATO şi cele ale Rusiei intră în contact direct" la unele frontiere, a spus Golţ la o dezbatere despre politicile de securitate şi militare ruse, organizată de Experts for Security and Global Affairs Association, ESGA. Analistul rus a comparat situaţia actuală cu cea din prima parte a Războiului Rece, de la începutul anilor 1950, când regulile nu erau deloc clare.

"Rusia nu are resursele fostei Uniuni Sovietice. Nu are o economie solidă, nu are finanţe solide, nu are o industrie puternică, nu are alianţe. Dar are arme nucleare", a spus Golţ, editor adjunct al site-ului EJ.RU şi analist militar la revista New Times. In opinia lui, nu este întâmplător ca, la fiecare criza, preşedintele Vladimir Putin le-a amintit "partenerilor occidentali" că Rusia este pregătită să folosească arsenalul sau strategic.

Rusia, a spus Golt, a transmis că "are atat instrumentul, dar şi dorinţa politică de a-l folosi. Este semnalul dat de Putin omologilor săi occidentali". Acest lucru face ca "situaţia să fie mai periculoasă" chiar şi decât în timpul Războiului Rece, a analistul, estimand ca noul război rece se duce pe flancul sudic, unde Rusia foloseşte peninsula anexată Crimeea, puternic militarizata, şi unde a întărit flota de la Marea Neagră.

"Viitorul nu arată prea optimist. Ce e de făcut? Cred că ar trebui reluate, de fapt trebuiau reluate deja, discuţiile privind creşterea încrederii reciproce. Să ne amintim de experienţa pozitivă din timpul precedentului Război Rece, de acea coexistenţă soft", a afirmat Golţ. "Acest regim autocratic din Rusia nu va dispărea. Ca atare, sarcina principală este de a supravieţui în situaţia data (...) Trebuie începute discuţii. Va dura ani până se va ajunge la un rezultat pozitiv, dar avem nevoie de dialog", a adăugat expertul rus, citat de agerpres.

In opinia lui, avand in vedere contextul general, ar trebui "sa ne preocupe nu readucerea Rusiei la cooperare, pentru că aceşti ani au trecut, ci la supravieţuirea reciprocă". In acelasi timp, Golţ a spus că liderii ruşi nu cred în posibilitatea unei confruntări directe cu Occidentul.

"Percepţia generală a oamenilor de la Kremlin - Putin a spus-o de câteva ori - este că orice revoltă publică dintr-o ţară nu poate avea loc fără implicarea unor forţe străine. Orice revoluţie este rezultatul unei conspiraţii a Departamentului de Stat (al SUA), CIA, MI5. Să fiu sincer, liderii ruşi nu cred în posibilitatea unei confruntări directe cu Occidentul. Dar ce văd ei ca o posibilitate este ca Vestul să organizeze revoluţii colorate în Rusia. Este paranoia, eu nu văd o astfel de posibilitate", a mai declarat el.