„Un stat inseamna, inainte de toate, impozite. Impozitele sunt platite de intreprinderi, iar intreprinderile se afla de-jure in proprietatea lui Rinat Ahmetov. In prezent, cei mai multi dintre locuitorii Donbassului asteapta din partea lui Ahmetov o declaratie de loialitate fata de DNR si de respect a suveranitatii ei”, a declarat Roman Manekin, unul dintre responsabilii DNR, citat de Interfax

Anterior, combinatele metalurgice ale grupului Metinvest, care se numara printre activele detinute de miliardarul ucrainean, au semnat, potrivit unui comunicat publicate pe site-ul companiei, un memorandum cu conducerea DNR. Documentul consemneaza cateva initiative comune privind asigurarea ordinii publice in orasul Mariupol si propuneri pentru puterea de la Kiev.

Pe de alta parte, holdingul System Capital Management (SKM), patronat de Ahmetov, a fost de acord sa lucreze cu noii lideri de la Kiev, subliniind, intr-un comunicat, ca angajatii companiei „doresc sa traiasca si sa munceasta intr-o Ucraina puternica, unita si independenta, cu o economie solida”.

Intre timp, Kievul a avertizat regiunea Donbass in legatura cu o posibila neplata a pensiilor. Ministrul pentru politica sociala a Ucrainei, Liudmila Denisova a declarat, in acest sens ca, avand in vedere complexitatea situatiei existenta in regiunile Donetsk si in Lugansk, plata pensiilor este sub semnul intrebarii.

In acest context, expertul militar Mikola Sungurovski, a atras atentia ca operatiunea „antiterorista” lansata de Kiev cu scopul preluarii controlului asupra zonelor de est ale Ucrainei tinde catre esec, iar bazinul minier Donbass se poate transforma intr-o alta Transnistrie.