Ambele functii sunt deosebit de valoroase in lumea secolului 21. Comunicatiile sunt necesare pentru coordonarea centrelor SI din intreaga lume, iar propaganda a permis gruparii teroriste sa atraga, potrivit diferitelor surse, intre 20.000 si 30.000 de adepti, care au aderat la organizatie dupa proclamarea califatului.

Majoritatea expertilor in lupta impotriva terorismului au subliniat competenta tehnica deosebita a miscarii, familiarizata cu cele mai noi medote de criptare a comunicatiilor, fiind, de asemenea, capabila sa utilizeze canale protejate dupa ultimele reguli ale tehnicii.

Uneori, totul se reduce la folosirea aplicatiilor arhi-cunoscute, precum WhatsApp. Totusi, specialistii SI stiu sa creeze retele virtuale proprii pentru a asigura securitatea comunicatiilor.

Potrivit NBC News, Statul Islamic are, de asemenea, "un service" propriu, care lucreaza 24 de ore din 24 si 7 zile din 7, ajutandu-i pe membri SI sa rezolve orice probleme de natura tehnica, indiferent de complexitate. Cam 6 ingineri cu experienta pe teritoriul califatului si cam 20 de experti raspanditi prin lume. Ei trebuie sa raspunda la solicitari in orice clipa din zi sau din noapte.

In ultimul timp, Statul Islamic a inceput sa foloseasca activ messengerul Telegram. Potrivit Business Insider, aceasta aplicatie se bazeaza pe un grad sporit de protectie a comunicatiilor, folosind, in acest scop, cele mai avansate tehnologii. Telegram a fost creat de Pavel Durov. In trecut, el a fost patronul retelei de socializare VKOntakte, un fel de Facebook rus.

A condus compania pana cand i-a fost, pur si simplu, confiscata de aliatii presedintelui Vladimir Putin. De ce? Pentru a permite Kremlinului sa-i spioneze pe utilizatori. In acest context, Durov a creat Telegram, pentru a oferi tuturor doritorilor o protectie de beton a vietii private. Astazi, acest serviciu numara aproximativ 60 de milioane de utilizatori, afirma publicatia franceza Atlantico.

Oricum, Telegram a devenit un instrument de propaganda al Statului Islamic. Initial, Durov a refuzat sa blocheze accesul jihadistilor. Dar dupa atacurile de la Paris, Telegram si-a schimbat politica. In republica, SI a declarat "razboi" retelei Telegram.