Potrivit unui raport elaborat pe aceasta tema de expertii Stratfor, baza de la Djibouti, prima baza chineze din strainatate, dispune de nivele subterane, suprafata ei fiind, in realitate, mult mai mare decat se crede.

Incintele si spatiile ascunse, mai degraba secrete, au fost descoperite cu ajutorul satelitilor americani de spionaj. Analistii Stratfor sunt de parere ca aceasta zona s-ar intinde pe o suprafata de 23.000 de metri patrati, repartizati pe trei etaje securizate.

Constructiile subterane permit desfasurarea unor activitati care nu pot fi observate si ofera protectie deplina vehiculelor si instalatiilor critice pentru misiunea chineza la Djibouti, sustine Stratfor.

Prima baza navala chineza din strainatate ocupa o pozitie strategica la iesirea spre Marea Rosie. Stramtoarea Bab-el-Mandeb are, aici, o largime de 20 de kilometri, ea fiind tranzitata zilnic de 3,8 milioane de barili pe titei brut. In plus, jumatate din importurile chineze de petrol si 20% din comertul mondial se efectueaza prin golful Aden, situat in apropiere. 

Djibouti adaposteste baze navale militare americane si franceze. Militarii chinezi si-au facut aparitia in februarie anul curent, cu cateva luni inainte de finalizarea, in mai, a primelor constructii.