Prin urmare, pe site-ul Arhivelor Naţionale din SUA (https://www.archives.gov/research/jfk/2017-release).au fost postate online, joi seara, 2.891 de dosare, cuprinzand zeci, ba sute de mii de documente niciodată publicate, unele datand din 1962, înainte de moartea celui de-al 35-lea preşedinte al SUA. Cum ar fi, spre exemplu, rezumatul unei reuniuni în care şeful CIA anunta că expertii sai studiază posibilităţile de a sabota, in Cuba, piese aeronautice destinate Canada.

Sau despre inalnirea avuta de tragatorul de elita Lee Harvey Oswald, cel care l-a ucis pe Kennedy, cu doua luni inainte de asasinat, cu un diplomat sovietic care, potrivit documentelor CIA, ar fi fost agent KGB. O eventuala implicare a sovieticilor in asasinarea fostului presedinte a figurat printre numeroasele versiuni analizate la momentul respectiv, dar nu a fost dovedita.

Cel putin pana acum. Documentele CIA indica faptul ca, in 28 septembrie 1963, Oswald, care a declarat, dupa ce a fost retinut, ca a actionat singur, a fost la ambasada sovietica, unde a stat de vorba cu consulul Valeri Kostikov, prezentat drept agent operativ al directiei a 13-a a KGB, responsabila de actiuni de sabotare si asasinate.

Printre documente figureaza, de asemenea, si o nota referitoare la apelul telefonic primit de redactia unui ziar britanic cu 25 de minute inainte de atac, prin care o voce anonima anunta ca vor "urma vesti fierbinti" din SUA. Mai exista, de asemenea, un raport oficial al FBI, potrivit careia institutia fusese informata ca Oswald urma sa fie impuscat. La "sediul din Dallas a sunat un barbat care, pe un ton linistit, a declarat ca face parte din comitetului care a organizat uciderea lui Oswald", se spune intr-unul dintre materilalele desecretizate de administratia Donald Trump. 

Mai sunt, totodata, rapoarte ale şefilor FBI, interviuri cu martori veniţi să ofere informatii poliţiei în zilele de după asasinat... Trierea amănunţită a acestei avalanşe de noi informaţii promite să-i preocupe îndelung pe cei pasionaţi. Dar Trump a autorizat reţinerea temporară a unor informaţii care ar putea aduce atingere securităţii naţionale, menţinerii ordinii în afacerile externe", au precizat Arhivele naţionale americane.

Cea mai mare parte din aceste cereri sunt venite din partea CIA şi FBI, poliţia federală americană, potrivit unor responsabili ai administraţiei Trump.