Veniturile din petrol s-au redus cu aproape 70%

Economia saudita depinde in mod substantial de petrol. Vanzarile de aur negru reprezinta trei sferturi din veniturile tarii. Cifra de afaceri a scazut, din 2011 cu 68%, pana la aproximativ 81 miliarde de euro pe fondul unei oferte excesive.

Scaderea pretului la titei s-a accelerat dupa ce OPEC a adoptat, in 2014, o strategie sustinuta de sauditi si care permitea tarilor membre ale organizatiei sa pompeze cat petrol doresc pentru a proteja cota de piata a cartelului in defavoarea altor producatori. In aceste conditii, barilul s-a ieftinit vertiginos, pentru a inregistrat, in ianuarie 2016, cel mai coborat nivel din 2013, de 28 dolari.

Reducerea masiva a cheltuielilor de stat

Anul acesta, regatul si-a diminuat cheltuielile bugetare cu peste 70%, pana la 18,3 miliarde de euro. Cheltuielile curente, inclusiv salariile si serviciile guvernamentale, vor scadea cu 19%.

Guvernul a intarziat, de asemenea, plata catre contractanti si intentioneaza sa anuleze proiecte in valoare totala de 20 miliarde de dolari. Au fost suspendate, totodata, prime si au fost reduse indemnizatiile pentru angajatii guvernului.

Problema datoriei publice

Datoria publica  s-a amplificat de sase ori de la sfarsitul anului 2014, atingand, in luna august a acestui an, 66 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg. Potrivit prognozelor, acest indicator va progresa de la 7,7% la 30% comparativ cu productia economica pana in 2020.

Cel mai mare fond suveran din lume

De la crearea lui, in 1971, Fondul pentru investitii publice a pus accentul pe credite destinate proiectelor de dezvoltare a tarii. Volumul colosal al imprumuturilor acordate de Fond a atins 25 miliarde de euro la sfarsitul anului 2015, fata de 13,8 miliarde in 2011, potrivit documentelor oficiale.

Transformarea Fondului din structura de finantare a proiectelor nationale in cel mai mare fond suveran din lume constituie un element cheie al planurilor Arabiei Saudite de diversificare a economiei sale.