Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat ca marti seara, televiziunile Pervyi kanal si NTV, au inserat in reportajele lor legate de recenta consfatuire privind dezvoltarea industriei militare a Rusiei, eveniment la care a participat inclusiv presedintele Vladimir Putin, imagini cu documente secrete vizand termenele de realizare si conceptul respectivului sistem de lupta.

"Intr-adevar, o serie de date secrete au intrat in obiectivul camerelor de luat vederi, motiv pentru care ele au fost eliminate, ulterior. Speram ca, pe viitor, astfel de incidente nu se vor mai repeta", a spus Peskov, subliniind ca, pentru moment, nu stie daca a fost sau nu pedepsit cineva pentru aceasta neglijenta.

Potrivit cotidianului RBK, producatorul acestei arme este societatea Rubin, specializata in proiectarea de submarine echipate cu rachete balistice si de croaziera. In ceea ce priveste sistemului Status-b, el este conceput "sa distruga unitati vitale pentru economia inamicului, intreprinderi situate in zonele de coasta", scrie publicatia citata.

De asemenea, Status-b "poate provoca daune importante pe teritoriul statului dusman prin contaminarea radioactiva a unor zone extinse, unde orice activitate umana, economica si sociala, va fi imposibila o lunga perioada de timp", precizeaza RBK. 

"Nu este vorba de ceva existent. Este un proiect de perspectiva. Din imagini se vede foarte clar ca termenul de realizare este anul 2025", a declarat pentru RBK un expert militar rus. Oricum, preconizatul sistem ar urma sa fie instalat pe submarinul nuclear Belgorod.