"Lumile-ocean constituie unul dintre mediile ideale pentru nasterea vietii. Conditiile din apele unor astfel de planete aproape ca nu depind de natura stelelor in jurul carora se rotesc, cat de departe se afla de acestea si cata viata mai au de trait. Ele nu sunt amenintate de explozia supernovelor, de atacurile meteoritilor, de schimbari climatice drastice si de alte evenimente, capabile sa distruga totul pe Terra", a explicat Stern.

Studiine lista recent descoperitelor exoplanete, aflate in interiorul asa numitei "zone a vietii", unde apa poate exista sub forma lichida, planetologul american a constatat ca multe dintre planetele comparatibile, din punctul de vedere al dimensiunilor, cu Pamantul, nu sunt stancoase, ci oceanice. Ele pot fi total acoperite de apa lichida sau de un strat de gheata, sub care se afla un ocean, dupa tipul celor descoperite pe Saturn or Jupiter.

Observand aceste lucruri, omul de stiinta american s-a intrebat cat de des poate aparea viata pe astfel de planete, ce factori influenteaza nasterea ei si cum forme marine ar putea intra in contact cu pamantenii.

Stern a calculat si a ajuns la concluzia ca planetele acoperite de oceane sau de un strat gros de gheata ar trebui sa fie mult mai prietenoase pentru aparitia si dezvoltarea vietii decat planetele "deschise", care seamana cu Terra. In opinia astronomului american, daca viata extraterestra exista, ea se afla, dupa toate probabilitatile, in adancurile unor astfel de lumi acvatice.

"Locuitorii acestor lumi nici nu-si imagineaza ca Universul este plin de stele, de planete. Pentru ei, un program spatial echivalent cu al nostru va fi iesirea la suprafata lumii lor acvatice. De aceea, nici noi, nici ei nu stim de existenta noastra", a concluzionat Stern.