ABC News noteaza ca informatia a fost primita de SUA de la un spion israelian infiltrat in interiorul SI. El a relalat americanilor ca teroristii intentioneaza sa arunce in aer un avion de pasageri cu destinatia Statele Unite, incarcatura exploziva urmand sa fie ascunsa intr-un laptop. In  SUA informatia a fost considerata drept veridica. Prin urmare, autoritatile au evocat posibilitatea de a interzice prezenta acestor dispozitive la bordul avioanelor care vin din Europa.

Acum, cand Trump a dezvaluit aceasta informatie, viata agentului israelian este in pericol, estimeaza ABC News. "Rusia nu face parte din coalitia care lupta impotriva Statului Islamic. Rusia nu este partenerul nostru", a comentat pentru respectivul post de televiziune fostul sef al Centrului national antiterorist al SUA, Matt Olsen.

Pe acest fundal, agentia France Presse se intreba, intr-un comentariu pe aceasta tema, daca prin gestul sau, Trump a comis un delict şi care ar putea fi consecinţele judiciare ale acestuia. Parerile sunt impartite. Astfel, unii experti afirma ca presedintele american are puterea de a declasifica informatii. Deci, nu poate fi vorba de o infractiune.

"Nu cred că a făcut ceva ilegal. In general, preşedintele are puterea de a declasifica documente. Pe de alta parte, se poate spune ca a fost imprudent. A fi investit cu o putere să faci ceva înseamnă că eşti îndreptăţit să procedezi ca atare", a estimat Cristina Rodriguez, profesor invitat la Colombia Law School.

Alţi experţi afirmă insa că transmiterea de informaţii sensibile unui stat inamic, precum Rusia, în conditiile in care respectivele date nu au fost comunite aliatilor, ar putea constitui o încălcare a jurământului prezidenţial. Preşedintele jură "să păstreze, să protejeze şi să apere" Constituţia americană. Or, a impartasi informaţii sensibile Moscovei, acuzată de serviciile americane de ingerinţă în alegerile prezidenţiale care l-au adus pe Donald Trump la putere, ar putea reprezenta o încălcare a acestui jurământ solemn.

O astfel de imprudenţă ar putea fi incadrata la "crime şi delicte de înaltă importanţă", sunt de parere experţii. "Iar acest lucru ar putea justifica o destituire. "Nu trebuie sa comiti neaparat un delict pentru a fi destituit, puteţi fi destituit pentru abuz de putere sau pentru a fi depăşit încrederea opiniei publice", spune Cristina Rodriguez.

Orice anchetă asupra unei eventuale proceduri de destituire trebuie lansată de Congres. Tinand insa cont de faptul ca informaţii au fost divulgate unor înalţi responsabili ruşi, iar democraţii cer numirea unui procuror special pentru ancheta asupra ingerinţei ruseşti, acest procuror - dacă este numit - ar putea să se ocupe si de acest caz.

Intre timp, la Moscova, toata aceasta poveste este privita ca un nou episod din lupta democratilor impotriva lui Donald Trump, care nu vor altceva decat destituirea acestuia si cauta, in acest scop, tot felul de pretexte.