De asemenea, peste 30.000 de lucrători ai Ministerului Afacerilor Interne, respectiv poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră şi pompieri, sunt mobilizaţi, în perioada 1-6 mai, pentru asigurarea liniştii publice.

Ministrul de resort, Radu Stroe, a declarat miercuri că deşi infractorii ar putea fi tentaţi să recurgă la furturi în condiţiile în care românii pleacă în vacanţă, forţele de ordine vor fi vigilente, în special pe durata nopţii, pentru a asigura protecţia locuinţelor. 
 
La rândul său, secretarul de stat MAI Anghel Andreescu a precizat că, în urmă cu o săptămână, a fost întocmit un plan de măsuri care prevede intensificarea patrulărilor, în condiţiile în care în perioada 1-6 mai vor avea loc multe manifestări culturale şi religioase. 
 
El a adăugat că pentru 1 şi 2 mai au fost anunţate peste 40 de manifestaţii, la unele dintre ele urmând să fie prezente chiar peste 5.000 de persoane. De asemenea, de Paşte, la unele slujbe religioase este anticipat un număr de peste 15.000 de participanţi. 
 
Anghel Andreescu a anunţat că, începând de miercuri, un elicopter survolează Autostrada Soarelui şi calea ferată pe traseul Constanţa-Bucureşti, urmând ca duminică şi luni acesta să urmărească mai ales zonele Valea Prahovei, Valea Oltului şi litoralul, potrivit paginii electronice a agenției Agerpres.