The Guardian menționează că a obținut documente recent desecretizate de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) care sugerează că Ikea ar fi acceptat să fie suprafacturată pentru produse fabricate în România, iar unele dintre aceste plăți ar fi fost depozitate într-un cont controlat de Securitate. Negand orice complicitate, Ikea a declarat ca nu stia de implicarea Securitatii in operatiunile sale comerciale si a deschis o anchetă internă pe această temă, noteaza The Guardian.

Cotidianul britanic estimeaza că dezvăluirile vor ridica noi semne de întrebare legate de actiunile Ikea în timpul războiului rece, cand s-ar fi folosit de deținuți politici est-germani in procesul de productie. Potrivit The Guardian, Ikea s-a numarat printre putinele companii occidentale care au profitat de deschiderea către afaceri a mai multor țări din blocul sovietic, în anii 1980. Compania suedeză ar fi fost interesată în mod special de resursele importante de lemn și de forța de muncă ieftină oferită de țări precum România, scrie The Guardian, citat de Agepres in pagina electronica.

Potrivit ziarului britanic, în 1981 Ikea ar fi încheiat un acord cu Tehnoforestexport, întreprinderea Ministerului Industriei Lemnului și Materialelor de Construcție din timpul regimului comunist. Potrivit documentelor citate de The Guardian, Securitatea ar fi folosit o companie specială de comerț exterior, denumită Întreprinderea de Comerț Exterior Dunărea (ICE Dunărea, firma Securității — n.r.), pentru a 'deturna' o parte din bani. Operațiunea avea numele de cod 'Scandinavica',

De pildă, o notă din partea 'Ministerului de Interne, Departamentul Securității Statului, Unitatea Militară 0544", datată 27 septembrie 1986 și marcată "Top Secret, copie unică", explică în limbaj oficial că "operațiunea de colectare de valută Scandinavica" a fost începută "cu scopul de a primi valută prin suprafacturarea plăților făcute într-un contract între ICE Tehnoforestexport și Ikea din Suedia, la valoarea de 97 de milioane de coroane suedeze' (13,6 milioane de dolari la acea vreme). Nota Securității adăuga: 'Ikea a transferat în contul nostru provizoriu suma de 163.005,201 coroane suedeze". Nota era semnată de "maiorul Eftimie Gelu", care — potrivit unor documente CNSAS declasificate anterior — era de fapt Constantin Anghelache, actualul președinte executiv al FC Dinamo București. Întrebat de The Guardian despre trecutul său legat de Securitate și despre afacerea Ikea, Anghelache a refuzat să comenteze. Operațiunea Scandinavica a luat sfârșit în 1988, când Ikea a pus capăt afacerilor cu Tehnoforestexport.

Ikea a negat că ar fi dat bani Securității în cunoștință de cauză. Managerul de achiziții globale al companiei, Henrik Elm, a declarat pentru The Guardian: "Era normal în acele timpuri și în acea parte a lumii să se lucreze cu comisioane. Noi am avut un singur partener de afaceri, Tehnoforestexport. Am lucrat la prețul unui produs și la o structură cu două comisioane. Un comision era pentru Tehnoforestexport, pentru acoperirea (cheltuielilor) cu operațiunile și tehnologia, iar un altul era pentru Ikea, în scopuri comerciale și pentru transferul de cunoștințe și tehnologie, precum utilaje pentru producător'.