"Sunt convins că au fost desfiinţate şi au dispărut de pe piaţă prea puţine bănci europene. Abia 40 au dispărut, faţă de circa 500 în Statele Unite. Guvernele din Europa au vrut să-şi păstreze băncile, iar asta a împiedicat procesul de însănătoşire", a spus Andrea Enria.

Autoritatea Bancară Europeană a organizat teste de stres pentru instituţiile de credit europene în ultimii ani, însă acestea au fost criticate pentru că nu ar fi fost suficient de exigente.

Europa lucrează la înfiinţarea unei uniuni bancare pentru a întări sistemul financiar.

"Sunt necesare mecanisme de decizie europene, în locul comisiilor fomate pentru a lua hotărâri în perioade de criză", a mai adăugat şeful Autorităţii Bancare Europene.

Banca Centrală Europeană şi Autoritatea Bancară Europeană vor evalua soliditatea sectorului bancar al zonei euro, ca precondiţie de preluare a supravegherii acestuia, anul viitor. Astfel, pentru a primi "notă de trecere", băncile ar trebui să aibă o rată de adecvare a capitalului de cel puţin 8%. Mecanismul de evaluare a capitalurilor va fi de asemenea mai strict, în conformitate cu criteriile Basel III.

Evaluările vizează cele mai mari 128 de bănci din zona euro, iar rezultatele şi recomandările vor fi publicate la sfârşitul procesului de evaluare, în octombrie 2014.