Draghi a afirmat că există un consens internaţional puternic pentru abţinerea de la "devalorizarea competitivă" a monedelor. O monedă mai slabă poate ajuta exportatorii unei ţări pe pieţele internaţionale. Recenta apreciere a dolarului a sporit temerile că exporturile SUA ar putea fi afectate de aceste evoluţii.

Anthony Scaramucci, viitor consilier al preşedintelui ales al SUA, a avertizat asupra riscurilor aprecierii dolarului, care ar putea face mai dificilă îndeplinirea promisiunilor lui Donald Trump de revitalizare a economiei americane. "Trebuie să fim atenţi în privinţa aprecierii dolarului, nu doar pentru că are efect pe plan extern, ci şi pentru că afectează Statele Unite", a afirmat Scaramucci la Forumul Economic Mondial, care a început marţi la Davos.

Opiniile lui Scaramucci, care conduce un fond speculativ, sunt împărtăşite şi de alţi bancheri şi investitori, inclusiv David Rubenstein de la Carlyle Group, care a avertizat că s-ar putea repeta criza de pe pieţele emergente din 1990. Rubenstein a estimat că există în statele emergente datorii ale corporaţiilor în valoare de 4.500 miliarde de dolari, care sunt denominate în dolari. Dacă dolarul, care este deja la cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani faţă de euro, continuă să se aprecieze, ţările care s-au împrumutat în dolari vor fi puternic afectate, fiind posibil să solicite asistenţă financiară, a avertizat Rubenstein.

Axel Weber, preşedintele băncii elveţiene UBS şi fost preşedinte al Băncii Centrale a Germaniei, a previzionat că dolarul va continua să se aprecieze în următoarele 10-15 luni, scrie agerpres.