Sunt, este adevarat, o serie de declaratii ale unor oficiali, dar si numeroase alte fapte care vin sa confirme aceasta informatie. Printre altele, in data de 19 iunie, pe aeroporul Vnukovo-2 a fost observat un impresinant cortegiu de masini cu numele ale ambasadei SUA.

In plus, pe 20 iunie, justificandu-si absenta de la Forumul economic internationale de la Sank-Petersburb, ambasadorul Statelor Unite in Rusia, Michael Mcfaul, a declarat joi ca „a fost nevoit sa ramana la Moscova in legatura cu vizita unui important oaspete”.

Presa rusa aminteste, in context, ca problema colaborarii serviciile speciale ale SUA si Rusiei a fost dezbatuta de presedintii celor doua state, Barack Obama si Vladimir Putin, la intalnirea lor din 17 iunie, prilejuita de prezenta la summitul G8 din Marea Britanie. Cei doi lideri au convenit, atunci, un schimb operativ de informatii in serviciile speciale si desfasurarea unor operatiuni comune.

De mentionat ca la mijlocul acetei saptamani, John Brennan s-a aflat la Bucuresti, pentru discutii cu presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta.