Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Alina Ghica, a declarat, vineri, cu ocazia bilanţului activităţii, că anul 2012 fost unul al provocărilor, iar ameninţările la adresa independenţei justiţiei şi a valorilor fundamentale ale statului de drept au fost mai vizibile ca oricând, dând posibilitatea instituţiei să-şi întărească rolul constituţional de garant al independenţei sistemului judiciar."Dacă este să vorbim de anul 2012, primul lucru pe care îl putem aprecia ca fiind emblematic pentru activitatea CSM este faptul că a fost un an al provocărilor, poate mai mult decât am estimat cu toţii. Constatăm, de fapt, la începutul anului şi sfârşitul celui vechi că aceste provocări au reprezentat oportunităţi pentru instituţie în a-şi întări rolul constituţional, acela de garant al independenţei justiţiei", a afirmat Ghica.

Şeful CSM a susţinut că ameninţările la adresa independenţei justiţiei şi a valorilor fundamentale ale statului de drept au fost în anul 2012 mai vizibile ca oricând ceea ce a demonstrat, a spus Ghica, că este nevoie de un Consiliu puternic.

Potrivit Alinei Ghica, prin componenţa actuală, CSM a demonstrat că este o instituţie "puternică", "matură" şi "aptă" să-şi exercite misiunea care a fost conferită prin legea fundamentală a ţării. "A demonstrat că este aptă să devină un actor cu un cuvânt important de spus în ceea ce priveşte buna funcţionare a sistemului judiciar, dar şi în asigurarea echilibrului între puterile statului", a completat preşedintele CSM.

Înainte de prezentarea raportului de activitate, judecătorul Horaţius Dumbravă, membru CSM, a spus că raportul de activitate pe 2012 l-a primit abia vineri dimineaţa şi a rugat ca plenul să nu se pronunţe asupra lui, ci doar să se lectureze.