Dobânzile reduse, tipărirea de bani şi penalizarea băncilor pentru acumularea de lichidităţi au fost câteva dintre instrumentele prin care BCE a încercat să relanseze economia zonei euro după criza financiară din 2008-2009. Însă această politică, în cadrul căreia BCE a tipărit până acum peste 2.000 de miliarde de euro, a declanşat critici vehemente din partea băncilor germane.

John Cryan, şeful celei mai mari bănci comerciale germane, a tras un semnal de alarmă cu privire la consecinţele politicii monetare ultrarelaxate practicată de BCE. "În prezent, vedem semne ale unor bule speculative în din ce în ce mai multe părţi ale pieţelor de capital sau în părţi unde nu ne aşteptam", a spus Cryan.

De asemenea, CEO-ul Deutsche Bank a apreciat că Frankfurt este cea mai bună opţiune de centru financiar continental pentru băncile care doresc să îşi mute activităţile în cadrul Uniunii Europene după Brexit, scrie agerpres.

"Nu există decât un singur oraş european care poate îndeplini aceste criterii şi acesta este Frankfurt", a spus Cryan făcând referire la organismele de supervizare, firmele de avocatură şi de consultanţă, precum şi la aeroportul de care dispune capitala financiară a Germaniei. "Nu este vorba despre o alegere între Dublin, Paris şi Frankfurt, ci de o alegere între New York, Singapore şi Frankfurt. Brexit ar putea deveni un mare pachet de stimulare pentru economia oraşului Frankfurt", a apreciat John Cryan.

Anticipata ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană a determinat băncile şi investitorii din Londra să caute alte oraşe din care să poată să ofere servicii în blocul comunitar. Până acum cele mai populare alternative la Londra sunt Frankfurt şi Dublin.