Sub conducerea lui Yang Yuanqing, Lenovo a devenit cel mai mare producător mondial de PC-uri dar tot Yuanqing a orchestrat preluarea producătorului de telefoane mobile Motorola precum şi divizia de servere low-end a IBM. În primul trimestru al acestui an livrările de PC-uri Lenovo au scăzut cu un procent până la 55,7 milioane unităţi astfel că Lenovo a pierdut poziţia de lider mondial în favoarea rivalului american HP Inc.

Yang Yuanqing s-a declarat joi încrezător că divizia de calculatoare personale va reveni pe creştere în anul fiscal 2017/2018, adăugând că se poartă în continuare discuţii în vederea unei alianţe cu compania japoneză Fujitsu Ltd. "Negocierile continuă. Dacă se va ajunge la o soluţie corectă vrem să încheiem o afacere", a declarat Yang Yuanqing, scrie agerpres.

Luna trecută, preşedintele Fujitsu, Tatsuya Tanaka a declarat şi el că se aşteaptă să se ajungă la un acord "în curând". Iniţial cele două companii şi-au propus să ajungă la un acord vizând combinarea operaţiunilor lor din domeniul PC-urilor până la finele lunii martie.

În paralel, directorul general de la Lenovo vrea să transforme vânzările online ale companiei într-un gigant al comerţului electronic care în câţiva ani să genereze venituri anuale de 80 de miliarde de yuani (12 miliarde de dolari). Yang a promis că va atinge acest obiectiv prin intermediul JD.com Inc., al doilea mare distribuitor online din China, în caz contrar urmând să demisioneze. "Nu vreau să demisionez. Sunt încrezător că putem atinge această ţintă...Investitorii ar trebui să aibă mai multă răbdare. Dacă vrei rezultate, va fi nevoie de timp" a spus Yang Yuanqing.

Aceste declaraţii vin însă la scurt timp după ce firma de consultanţă Gartner a estimat că 61,1 milioane de PC-uri au fost livrate în al doilea trimestru al acestui an cu 4,3% mai puţin decât în perioada similară a anului trecut. La rândul său firma de consultanţă IDC estimează că 60,5 milioane de PC-uri au fost livrate în trimestrul al doilea, cel mai mic număr înregistrat după 2007.