''Comerţul a ajutat la scoaterea din sărăcie a unui miliard de oameni, dar încă mai sunt multe de făcut pentru a împărţi beneficiile, atât timp cât efectele pozitive ale comerţului nu au sens pentru cineva care şi-a pierdut locul de muncă", a afirmat Roberto Azevedo. Acesta a adăugat: "În acelaşi timp, trebuie să recunoaştem că motorul principal al schimbării îl reprezintă tehnologia, inovaţia. Atacarea comerţului şi adăugarea unor bariere nu vor fi de ajutor".

Şeful OMC a anunţat că nu a avut un contact direct cu noua administraţie de la Washington şi este dificil de speculat care vor fi politicile sale comerciale. "Va fi necesar să vedem dacă temerile SUA privind comerţul pot fi rezolvate prin instrumentele de care dispune Organizaţia Mondială a Comerţului", a arătat el. La reuniunea miniştrilor Comerţului au participat reprezentanţi ai fostei administraţii de la Washington, ai Chinei, Rusiei şi Uniunii Europene.

"Oficialii au fost de acord că protecţionismul nu este răspunsul adecvat la opiniile anti-comerţ şi la temerile privind schimbările tehnologice", a declarat ministrul elveţian al Economiei, Johann Schneider-Ammann. "În schimb, comerţul ar trebui să fie mai inclusiv şi beneficiile lui să fie extinde cât mai larg", a adăugat acesta.

Noua administraţie de la Washington nu caută un conflict cu China, dar vrea ca SUA să obţină profituri mai ridicate de pe urma legăturilor sale comerciale cu statul asiatic, a afirmat, marţi, Anthony Scaramucci, viitor consilier al preşedintelui ales al SUA. Acesta a reacţionat, astfel, la declaraţia preşedintelui Chinei, Xi Jinping, potrivit căruia ''nimeni nu va ieşi învingător într-un război comercial''.

Acordurile comerciale ale SUA cu unele state au dus la pierderi de locuri de muncă în Statele Unite şi la eroziunea clasei de mijloc, susţine viitorul consilier al lui Trump. ''SUA şi noua administraţie nu vor un război comercial'', a afirmat Scaramucci, făcând apel la China ''să întindă mâna către SUA şi să creeze simetrie''. Un nou război comercial nu ar fi în interesul nimănui şi protecţionismul duce doar la un impas, a avertizat marţi preşedintele Chinei, Xi Jinping, la Forumul Economic Mondial, mentioneaza agerpres.