Parerile difera. Unii cercetatori rusi afirma ca evenimentul seismic s-a produs clar din vina omului. Astfel, Aleksandr Emanov, directorul filialei Altai-Sayan al Serviciului geofizic de pe lângă Academia de Ştiinţe a Rusiei, susţine că s-a produs cel mai mare cutremur 'tehnologic' din lume. 'Acesta este primul cel mai mare accident de acest gen din ultimii 100 de ani', consideră el, menţionând că este un caz unicat, deoarece până acum s-au produs cutremure doar de 4 grade ca rezultat al activităţii umane.

'În regiunea Kemerovo se desfăşoară în mod intens activităţi de minerit, în subteran se formează goluri, ceea ce conduce la o redistribuire a tensiunilor existente în straturile superioare', a explicat omul de ştiinţă rus, a cărui opinie este împărtăşită şi de alţi savanţi precum Aleksei Zavialov, de la Laboratorul pentru seismicitate continentală şi prognoze seismice de pe lângă Institutul de Fizică a Pământului Schmidt din Rusia. 'Este posibil ca, din cauza acestei redistribuiri, în unele locuri să apară mari tensiuni, pe care noi le percepem ca pe un cutremur', a indicat el.

'Dacă nu ar fi existat minerit aici, nici cutremure nu ar fi existat', a concluzionat directorul Serviciului de geofizică al Academiei ruse, amintind de bazinul carbonifer Kizelov, unde activitatea seismică a încetat odată cu stoparea activităţilor de minerit.