Aceasta ruptura, anuntat in zorii zilei de luni, intervine la 15 zile de la vizita la Riad a presedintelui american, Donald Trump, care a cerut tarilor musulmane sa se mobilizeze impotriva extremistului. Evitand un ton alarmist, Washingtonul a invitat tarile Golfului Persic sa ramane "unite".

Qatarul, care are ambitia de a juca un rol regional si care a primit dreptul de organiza si gazdui Campionatul mondial de fotbal din 2022, a fost exclus, de asemenea, din coalitia miltiara araba, care lupta impotriva rebelilor pro-iranieni din Yemen. Aceasta ultima masura a fost salutata de guvernul presedintelui yemenit Abd Rabbo Mansour Hadi, care a decis, la randul sau, sa rupa legaturile cu Doha, acuzat ca, in pofida participarii la coalitia araba, ca ii sustine pe rebelii Houthis.

Este cea mai grava criza diplomatica de la formarea, in 1981, a Consiliului de cooprare a Golfului Persic (CCG), care reuneaste Arabia Saudita, Bahrein, Emiratele arabe unite, Kuweit, Oman si Qatar. Riad, Abu Dhabi si Manama si-au justificat demersul, invinuind Qatarul ca "sprijina terorismul", inclusiv miscari precum Al-Qaeda, Statul Islamic si Fratii musulmani.

Potrivit Arabiei Saudite, Doha sustine, de asemenea, "activitatile gruparilor teroriste sprijinite de Iran in provincia Qatif", unde se concentreaza minoritatea siita a regatului saudit, dar si in Bahrein, zguduit de mai multi ani de tulburari generate de majoritatea siita a tarii. Riad si Teheran au rupt relatiile diplomatice in ianuarie 2016, ca urmare a executarii unui sef siit in Arabia.