Respingerea proiectului Legii Lustraţiei privind limitarea temporară a accesului la unele funcţii şi demnităţi publice pentru persoanele care au făcut parte din structurile de putere şi din aparatul represiv al regimului comunist în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989 a întrunit 118 voturi "pentru". "Prin decizia CC, discuţiile despre Legea lustraţiei purtate în ultimii 20 de ani s-au încheiat", a conchis preşedintele Senatului, Crin Antonescu, după ce a anunţat rezultatul votului.

CC arăta, în hotărârea sa, că Legea lustarţiei prevede o nouă situaţie care ar justifica respingerea dreptului de acces în instituţiile publice, situaţie care nu este prevăzută însă de Constituţie. "Chiar dacă s-ar admite posibilitatea restrângerii dreptului de accede în funcţii publice pe criteriul apartenenţei în anumite funcţii ale nomenclaturii comuniste, se ridică problema proporţionalităţii şi a eficienţei juridice a unei astfel de măsuri în condiţiile adoptării sale la peste 21 de ani de la căderea regimului comunista", apreciau judecătorii CC.

În cazul acestui proiect Camera Deputaţilor este for decizional. Proiectul de lege a fost depus la Senat în vara anului 2005, a trecut de Parlament la 19 mai 2010, însă a fost contestat la Curtea Constituţională. În martie 2012, CC a decis că Legea lustraţiei este neconstituţională.

În condiţiile în care o lege este declarată neconstituţională în integralitate, Parlamentul trebuie să adopte o reglementare prin care să fie respectată decizia Curţii, adică un proiect de respingere a actului normativ, precizeaza Mediafax in pagina electronica.