Marea retea de antene ale observatorului Atacama (ALMA) a publicat o noua serie de imagini, absolut fantastice, ale stelei Fomalhaut A si ale exoplanetei Formalhaut b, care orbiteaza in jurul ei, cea mai stralucitoare din constelatia Piscis Austrinus (Pestele austral) si una din cele patru "stele regale", supranumita Ochiul lui Sauron, din cauza asemanarii cu turnul din romanul "Stapanul inelelor", al scriitorului britanic John Tolkien.

Potrivit astronautilor, aceste fotografii demonstreaza existenta planetei Formalhaut b, a carui existenta nu a fost dovedita complet. In 2008, Formalhaut a fost detectata cu ajutorul telescopului spatial Hubble. Oamenii de stiinta au publicat acest cliseu senzational al enormului disc de deseuri, care aminteste de Ochiul lui Sauron.

Cu toate astea, alti cercetatori raman sceptici. Trebuie sa mai treaca ani pentru a obtine alte dovezi. Formalhaut este inconjurata de un disc de praf sub forma unui tor. Marginea interioara se afla la o distanta de aproaximativ 133 de aunitati astronomice (ua) de stea, adica de trei ori distanta dintre Soare si Pluto.