Este vorba despre Serviciul Federal de Securitate rus (FSB, fostul KGB) şi GRU, spionajul militar, supuse acum unor sancţiuni economice. O măsură punitiva careia i-au cazut victime inclusiv patru oficiali ai GRU, inclusiv şeful institutiei, Igor Korobov.  Potrivit Casei Albe, GRU 'a falsificat şi denaturat (...) informaţii cu scopul de a interfera cu procesul electoral american în 2016'. De altfel, în organigrama GRU există şi un departament special care se ocupa de războiul electronic. De asemenea, Washingtonul crede că FSB a ajutat GRU în operaţiunea din timpul campaniei electorale americane.

'Serviciile speciale ruse au un bun nivel tehnic şi dispun de potenţialul' necesar lansarii de atacuri cibernetice de genul celor pentru care le acuză SUA, 'dar la ora actuală nicio probă tehnică nu sprijină versiunea conform cărora ele ar fi autoarele', a comentat Oleg Demidov, expert în securitate cibernetică.
Sancţiunile financiare şi juridice decise acum de Obama mai vizează şi trei companii ruse acuzate că au oferit 'sprijin material' serviciilor secrete în acţiunile de piraterie informatică.

Prima dintre ele, 'Unitatea profesională a producătorilor sistemelor informatice', nu este cunoscută marelui public, dar colaboreaza cu Ministerul rus al Apărării şi cu vămile ruse. A doua, 'Centrul tehnologic special' de la Sankt Petersburg, se prezinta ca fiind 'principala societate din Rusia care produce sisteme de control radiologic'. Ultima este firma 'Arme şi apărare numerice', creată în anul 2012 de o fostă angajată a laboratorului Kaspersky. Potrivit presei ruse, aceasta din urmă desfăşoară acţiuni de piraterie informatică 'legală', ea intrand în sistemele informatice ale marilor companii chiar la cererea acestora, din dorinta de a testa soliditatea propriilor servere.

Fără vreo legătură cu acuzaţiile de piraterie informatică din campania electorală, autorităţile americane au anunţat punerea sub sechestru a averilor deţinute în SUA de doi hackeri ruşi, respectiv Evgheni Bogacev şi Alexei Belan, căutaţi de mai mulţi ani de către FBI, care pentru prinderea primului oferă o recompensă de până la 3 milioane de dolari, iar pentru cel de-al doilea de 100.000 de dolari.