La Forumul economic mondial de anul trecut, de la Davos, John Cryan, petronul Deutsche Bank a facut senzatie anuntand ca, "in urmatorii zee ani, cash-ul va disparea, cu siguranta". In ultima instanta, a continuat el, banul a incetat sa mai fie o necesitate absoluta, devenind, in acelasi timp, deosebit de ineficient si de scump" pentru banci, in special.

Interesant este ca germanii sunt cei mai mari utilizatori de numerar din Europa! Obiceiul de a plati mai are inca viata! Aproape peste tot in lume "cash is king", rezistant in fata asaltului cardului bancar, a viramentelor prin internet sau mobil, monezile virtuale, vezi bitcoin. In ultima instanta, banul este inca utilizat in 85% din trazactii, potrivit unui studiu mondial realizat de Mastercard.

La trei mii de ani de la crearea primelor monezi metalice in regatul Lidia si la un mileniu de la aparitia primei bancnote in China, banul este pe punctul de a cunoaste cea mai brutala ruptura din istoria lui, cea a eliminarii lui in favoarea unor solutii numerice? Suedezii sunt, practic, la un pas de a se transforma intr-o "societate fara cash" in urmatorul deceniu, banca centrala a tarii studiind serios chestiunea monedei digitale legale. Eventualitate la care se gandeste inclusiv Banca Frantei.

Daca hartia imprimata si moneda tangibila confera un plus de siguranta persoanelor in varsta, generatiile X si Y nu mai vor sa-si umfle buzunarele cu astfel de "instrumente" financiare, preferand operatiunile simpla de plata invizibila efectuate direct de pe telefonul inteligent. Iar initiativele, publice sau private, se multiplica pretutindeni in lume cu scopul de a accelera dematerializarea banului. S-a ajuns intr-un moment in care anumite mijloace de informare in masa vorbesc despre un "adevarat razboi impotriva cash-ului".

Sunt multi cei care vor moartea banului: bancile care se plang de costurile asociate (casieri in agentii, distrubuitori, transport de fonduri, etc); marile retele de cardrui, precum Visa si Mastercard; fabricantii de terminale traditionale (Ingenico, Verifone) si dispozitivele de citire de ultima generatie (Aquare, iZettle); specialistii in platile online, precum Fintech, Klarna, Adyen, Stripe; etc. Nu trebuie uitata Gapa, care au toti solutii pentru plata online sau mobil (Google si Android Pay, Apple Pay, Facebook Messenger, Amazon Pay).

Statele vor, la randul lor, sa diminueze utilizarea numerarului, scutind, astfel, niste bani consumati pe fabricare si reciclare. Dar principalul motiv consta in reducerea cotei economiei subterane, a fraudei si evaziunii fiscale. Mai putin cash, inseamna, de asemenea, mai putine agresiuni fizice si furturi.

Indiferent de ceea ce se va intampla in viitor, perspectiva unei lumi fara cash, dependenta total de operatiuni electronice ridica problema rezistentei unui asemenea sistem la socuri, catastrofe naturale, atacuri cibernetice sau o intreruperere prelungita de curent. Se va produse haos sau omenirea va reveni la troc?