Londra a gazduit marti un eveniment care ar putea modifica intreaga piata mondiala a aurului. In capitala Marii Britanii si-au dat intalnire sefii marilor banci ale lumii si cei ai WGC, pentru a analiza caile de reformare a asa numitului London fix, element de referinta pentru stabilirea pretului la metalul galben.

Incepand din 12 septembrie 1919, pretul aurului la Bursa din Lonndra se determina printr-o procedura destul complicata. De doua ori pe zi, la 10,30 si 15,00, ora locala, reprezentantii celor mai mari cinci banci ale lumii (Scotia Mocatta, HSBC, Deutsche Bank, Societe Generale si Barclays Capital), toate membre ale London Bullion Market Association, se reunesc in cadrul unei teleconferinte (inainte se sunau la telefon).

Presedintele intrunirii anunta un pret pe care-l considera optim pentru acel moment. In acest timp, reprezentantii celor cinci banci intra in legatura cu dealerii si, prin intermediul lor, cu firmele cmerciale care cumpara si vand aur, oferind, astfel, un tablou complet al cererii si ofertei in intreaga lume. Mai departe, cursul se poate corecta in functie de cerere. Valoarea aurului de stabileste in dolari, lire sterline si euro pentru o uncie. Pretul astfel fixat este considerat cel mai corect si serveste drept factor de orientare pentru contracte.

De-a lungul anilor au aparut insa probleme, multe banci fiind acuzate de manipularea pretului la aur. Barclays a fost, spre exemplu, acuzata de asa ceva, iar in mai 2014 a fost amendata cu 44 milioane de dolari. In plus, dupa criza financiara a fost pusa la indoiala reputatia marilor banci, in timp ce lumea financiara a fost zguduita de mai multe scandaluri. Suficient de amintit, in acest sens, manipularea dobanzii LIBOR.

Pe de alta parte, in august 2014, Deutsche Bank intentioneaza sa paraseasca "grupul de aur", pentru ca renunta la tranzactiile cu materii prime.

Preconizatele schimbari vor afecta puternic evolutia pietei? In marea lor majoritate, analistii nu cred intr-un astfel de scenariu. "Nu vor avea loc cataclisme. Preturilor nu o vor lua razna. Vor exista, desigur, suisuri si coborasuri de valori, dar nu extraordinare. In ultima instanta, piata continua sa se ghideze dupa cerere si oferta, care raman parghiile de baza. Va disparea insa un mecanism arhaic", au comentat specialistii.