La inceputul anilor 1980, chioscurile de ziare din Marea Britanie vindeau ceva ce astazi nu se mai gaseste. Cum ar fi, spre exemplu, revista Protect & Survive Monthty sau, prescurtat, PSM. Publicatie ce si-a propus sa-in invete pe cetatenii britanici cum sa supravietuiasca unui razboi nuclear. "Cati stiu ce trebuie sa faca pentru a salva propria viata si pe a altora?", se intrebat, in primul numar, redactorul revistei, Colin Bruce Sibley.

Continutul revistelor arata cum isi imaginau viitorul autorii si redactorii de la Protect & Survive Monthly. Pe coperta primului numar, spre exemplu, era prezentata o familie in costume de protectie si masti anti-gaz pe fondul unei case britanice obisnuite. Intr-un alt numar, o mana fericita isi hraneste bebelusul intr-un adapost impotriva precipitatiilor nucleare.

Alta coperta: o platforma de lansare cu uriase rachete balistice. Totul in jur este in culori de rosu si negru. La orizont creste o ciuperca atomica. Privind aceste publicatii se creaza sentimentul ca pentru autorii lor razboiul nuclear nu era doar un scenariu de viitor, era, practic, un viitor inevitabil. "Daca va construiti un adapost acum, iar principiile apararii civile vor fi invatate in detaliu, numarul victimelor ar fi redus la minim", scria Silbey la sfarsitul primului numar.

Articolele revistelor abunda de detalii despre cum sa obtii o protectie eficienta impotriva radiatiilor diferitelor materiale. Potrivit unuia dintre materiale, fiecare 18 mm de otel reduc la jumtate doza de radiatii, in timp ce este nevoie de 71 mm de strat de caramizi pentru a obtine acelasi rezultat. La un moment dat, PSM a publicat un reportaj despre o familie care a petrecut doua saptamani intr-un adapost, in conditii de izolare completa, incercand sa-si duca viata intr-o lume unde civilizatia a disparut dupa o Apocalipsa nucleara.

Revistele tineau evidenta tuturor adaposturilor din Marea Britanie. Scriau, spre exemplu, despre un femier din Wels, care a acheltuit aproximativ 78.000 de dolari pentru constructia unui adapost pentru el si familia lui. Urma sa faca unul si pentru vaci.

"Au fost vremuri cand pericolul era cat se poate de real", a explicat John Preston de la Universitatea West London, care a studiat materialele legate de protectia civila. "Marile puteri erau, practic, cu degetul pe butonul de lansare". Unul dintre articole scria despre rezervele de hrana si se preciza ca dupa o luna de viata in adapost va aparea deficit de hrana.

Dar asta va fi aproape nimic comparativ cu necesitatea de a impune ordine si respectarea legii sau cu amenintarea reprezentata de sobolanii care vor navali cu sutele pe strazile oraselor pustii, in subsolurile caselor. "Un sobolan ranit este foarte pericol si va poate ataca pana incarcati arma", avertiza autorul unui articol. "Iar daca veti avea de a face cu o adevarata haita, veti avea nevoie de ajutor".