Punand mana pe numarul trei al pietei britanice, Shell, lider european, si-ar putea consolida pozitia deja solida in domeniul gazelor naturale, reducand, totodata, distanta fata de compania americana Exxon Mobil, "campioana lumii".

BG, evaluat la 31,2 miliarde de lire sterline (46,2 miliarde dolari) a recunoscut ca se afla in negocieri avansate cu Shell, a carui capitalizare bursiera se ridica la 136,6 miliarde lire sterline, potrivit Wall Street Journal. Pe Wall Street, Exxon Mobil "cantareste" 359,7 miliarde de dolari.

"Nu exista nici o indoiala privind lansarea unei oferte pentru BG", a declarat BG intr-un comunicat, precizand ca Shell isi va face cunoscute intentiile pana in data de 5 mai.

Aceasta posibil fuziune intervine in contextul scaderii pretului la petrol. Din iunie 2014, barilul a pierdut jumatate din valoare, creand un mediu similar celui de la inceputul anilor 2000, cand au avut loc numeroase fuziuni si achizitii de mare amploare in domeniul energetic. A fost perioada cand BP a cumparat Amoco si Arco, Exxon a absorbit Mobil, iar Chevron a pus mana peTexaco.