'Il cavaliere' (76 de ani) a trimis o scrisoare comisiei Senatului italian care urmează să dezbată, începând cu 9 septembrie, pierderea locului său de senator. În scrisoare, Berlusconi menţionează acest viitor recurs la CEDO. La începutul lunii august, miliardarul, patron al grupului de presă Fininvest, a pierdut un ultim apel, condamnarea sa intrând în vigoare în cazul de fraudă fiscală Mediaset. Curtea de Casaţie a confirmat o pedeapsă cu patru ani de închisoare, dintre care trei sunt acoperiţi de o amnistie.

Pierderea locului de senator ar confirma sfârşitul carierei sale politice, lucru pe care Berlusconi nu îl acceptă, la fel ca mai mulţi dintre susţinătorii săi, care ameninţă să demisioneze în bloc din Parlamentul italian, scrie France Presse. 'Berlusconi a prezentat în această dimineaţă documentele apărării sale în cadrul procedurii care a fost lansată' în Senat, a declarat pentru presă preşedintele comisiei, Dario Stefano (opoziţie).

'Acesta a anunţat în avans că intenţionează să facă apel la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru încălcarea articolului 7 din Convenţia europeană a drepturilor omului', a precizat Stefano. Articolul în chestiune prevede că o persoană nu poate fi declarată vinovată pentru o faptă care nu constituia un delict atunci când a fost comisă şi că nu poate fi pronunţată o pedeapsă mai grea decât cea care era aplicabilă la momentul comiterii delictului.

Conform unuia din avocaţii lui Silvio Berlusconi, niciun apel nu a fost depus formal la CEDO. Fostul şef de guvern nu va fi încarcerat în virtutea legii italiene care exclude pedeapsa cu închisoarea pentru persoanele de peste 70 de ani care trebuie să execute mai puţin de doi ani de închisoare. Berlusconi trebuie să aleagă până în octombrie dacă vrea să fie plasat în arest la domiciliu sau să efectueze muncă în folosul comunităţii.