Halep a ratat pentru a doua oară titlul la Roland Garros, după ce în 2014 a fost întrecută în ultimul act de rusoaica Maria Şarapova, cu 6-4, 6-7, 6-4.


Pentru Simona Halep (25 ani) finala avea o miză dublă, primul titlu de Mare Şlem şi primul loc în clasamentul mondial, dar această miză a apăsat prea tare pe umerii româncei, care nu a reuşit să câştige, deşi a controlat finala în cea mai mare parte a timpului.

Halep a avut 3-0 în setul al doilea şi 3-1 în decisiv, dar nu a reuşit să îşi păstreze acest avantaj şi a înclinat după o oră şi 59 de minute, sub tirul loviturilor de lunetistă ale letonei, care a lovit puternic şi precis de multe ori.

Simona a început foarte slab meciul, cedând serviciul în ghemul inaugural, la zero. Simona a revenit, a reuşit şi ea un break, iar apoi a făcut 2-1, cu un ghem la zero. Au urmat două ghemuri la rând luate de baltică (2-3), dar Halep a restabilit egalitatea cu un break la zero (3-3). Halep a trecut în avantaj (4-3), după ce a salvat două mingi de break, Ostapenko a egalat, 4-4, dar românca şi-a făcut serviciul, iar apoi a încheiat setul pe serviciul adversarei, cu 6-4, în 36 de minute.

Setul al doilea a început bine pentru Simona, care a luat serviciul în ghemul inaugural, după ce a salvat trei mingi de break. Românca a confirmat momentul bun şi s-a desprins la 3-0, sancţionând erorile neforţate ale adversarei. Halep a avut trei mingi de 4-0, dar le-a ratat şi Ostapenko s-a apropiat la 3-1, fapt care i-a dat multă încredere, reuşind o revenire formidabilă. Halep a avut două mingi de 4-2, dar le-a ratat şi tânăra letonă (20 ani) a restabilit egalitatea, 3-3, după care a trecut în avantaj, 4-3. Halep a făcut din nou break, 4-4, dar şi-a pierdut serviciul fără a face vreun punct, Ostapenko încheind setul cu 6-4.

În decisiv, Halep a luat primul ghem, pe serviciul său, Ostapenko a egalat, dar românca s-a desprins din nou, la 3-1, însă nu a reuşit să îşi consolideze break-ul şi adversara a crescut continuu, făcând break pentru 4-3 cu o minge care a lovit fileul. Simona a acuzat şocul şi nu a mai reuşit să facă nimic până la final, fiind învinsă cu 6-3.

Simona nu a avut niciun as şi nicio dublă greşeală, fapt care arată o oarecare pasivitate în jocul său, fiind împinsă de multe ori dincolo de linia de fund de loviturile puternice ale adversarei. Halep a avut un procentaj bun la primul serviciu (73%), însă doar 55% la punctele cu primul serviciu şi 30% cu al doilea. Şi-a creat 16 mingi de break, însă nu a fructificat decât 6, având 8 winners şi 10 erori neforţate.

Ostapenko a reuşit 3 aşi, a comis 5 duble greşeli, a avut doar 57% primul serviciu în teren, însă 69% la punctele cu acest serviciu şi 29% cu al doilea. A avut 19 mingi de break, din care a transformat 8. Letona a reuşit nu mai puţin de 54 de winners în acest meci, făcând tot atâtea erori neforţate.

Simona Halep a fost urmărită din tribune în acest meci de ministrul Tineretului şi Sportului, Marius Dunca, de Nadia Comăneci, de Ion Ţiriac, de preşedinta Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern, Camelia Potec, de preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, dar şi de fostul campion german Boris Becker etc.

Halep, care de luni va fi numărul doi mondial, s-a ales cu 1.060.000 euro şi 1.300 de puncte WTA, iar câştigătoarea va fi recompensată cu 2.100.000 euro şi 2.000 de puncte WTA.

Ostapenko a devenit prima câştigătoare a turneului de la Roland Garros fără a fi cap de serie din 1933, fiind şi prima letonă care a jucat o finală de Grand Slam. Ea mai jucase trei finale în circuitul WTA (2015 - Quebec City, 2016 - Doha, 2017 - Charleston) şi nu câştigase niciuna.

Halep a ajuns la a 25-a finală din carieră, până acum având 15 titluri cucerite. Simona a obţinut şase titluri în 2013, la Nurnberg, 's-Hertogenbosch, Budapesta, New Haven, Moscova şi Sofia, două în 2014, la Doha şi Bucureşti, trei în 2015, Shenzhen, Dubai şi Indian Wells, trei anul trecut, Madrid, Bucureşti şi Montreal, iar anul acesta a câştigat la Madrid.

Halep a mai jucat 10 finale, în 2010 şi 2011 la Fes (Maroc), în 2012 la Bruxelles, în 2014 la Madrid, Roland Garros şi Turneul Campioanelor, în 2015 la Toronto şi Cincinnati, iar în 2017 la Roma şi Roland Garros.E www.agerpres.ro