"Pe lângă protestul din Bucureşti, în ţară vor mai fi organizate acţiuni revendicative la Slatina şi la Galaţi. La Slatina protestul este programat să se desfăşoare între orele 16,00-17,30, la manifestarea din faţa sediului Prefecturii urmând să ia parte cel puţin 500 de persoane. Protestul de la Galaţi va avea loc între orele 10,00-12,00, în faţa Combinatului siderurgic Arcelor Mittal, unde se vor strânge peste 200 de oameni. Manifestările de protest sunt organizate pentru sprijinirea sectorului metalurgic, unul dintre puţinele care mai funcţionează încă în economia românească. În acest sens, autorităţile ar trebui să modifice cât mai rapid Legea nr. 220/2008, privind stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, deoarece prevederile acestui act normativ pun o presiune foarte mare asupra unităţilor din industria metalurgică, care ar putea fi nevoite să-şi închidă porţile în maximum trei luni de zile", a afirmat Gheorghe Sora.

Potrivit acestuia, schema de sprijin cuprinsă în Legea nr. 220/2008 trebuie suspendată după modelul Spaniei (unde nu mai poate fi accesată de centralele electrice noi), iar procentul de energie regenerabilă din surse noi ar trebui să se menţină la 6% până în 2020.

"Sindicatele din industria metalurgică cer imperios modificarea Legii nr. 220/2008, pentru o a alinia la obiectivele pe care România şi le-a asumat la nivel european. După modelul Germaniei, marii consumatori ar trebui exceptaţi de la plata taxelor de certificate verzi, taxelor de cogenerare, dar şi de la plata costului emisiilor directe şi indirecte, plată care va deveni obligatorie din a doua jumătate a acestui an. Taxele pentru energia regenerabilă sunt plătite de consumatori, fie ei casnici sau industriali, cele mai afectate fiind industriile intensive energetic", a mai spus preşedintele Federaţiei Solidaritatea Metal.

Conform studiilor efectuate de specialişti, schema actuală de sprijin din România este cea mai generoasă din toate statele membre UE.

"În România, sprijinul acordat energiei eoliene este de 2,24 ori mai mare decât media Uniunii Europene, iar cel pentru energia solară este de 2,5 ori mai mare decât media UE. Pentru comparaţie, intensitatea sprijinului acordat de România pentru centrale eoliene este de 224%, faţă de Franţa - unde este de 75%, sau de Germania - unde este de 62%", a precizat Gheorghe Sora.