De la inceputul acestei saptamani, pretul petrolului a crescut cu 6-7 dolari din cauza temerilor ca un conflict in Siria s-ar putea extinde si asupra altor state din Orientul Mijlociu, regiune care asiugura o treime din productia mondiala de titei. Miercuri, barilul marca Brent, cu extractie din Marea Nordului, a atins cea mai ridicata valoare din ultimele sase luni – 117,23 dolari.

Ce se va intampla insa cu pretul petrolului daca lucrurile degenereaza in Siria? Va creste, sunt de parere majoritatea analistilor, care avanseaza, totusi, cifre diferite. Astfel, Narek Avakian, de la Aforex considera ca, daca se va ajunge la razboi in Orientul Mijlociu, pretul titeiului ar putea urca la 150 de dolari/baril, ba chiar mai sus, scenariu valabil atat pentru petrolul european, Brent, cat si pentru cel american, WTI. De aceeasi parere sunt si expertii Societe Generale, care estimeaza ca Brentul va afisa o scumpire de 28%, pana la 150 de dolari/barili  chiar inainte de izbucnirea unui razboi, adica imediat dupa declansarea unei eventuale operatiuni militare.

Pentru petrolistii rusi, o asemenea evolutie ar echivala cu o adevarata mana cereasca, pentru ca la un pret de 150 de dolari/baril, castigurile suplimentare ar putea ajunge la 70 de miliarde de dolari. Dar, au atras atentia specialistii, totul va depinde de durata interventiei pe care tarile occidentale se gandesc sa o lanseze, dar si de pozitia pe care RUsia si China o vor adopta in continuare in aceasta chestiune.

„Daca actualul regim de la Damasc se va prabusi la fel de rapid ca cel din Irak, in 2003, indicii mondiali vor creste, petrolul se va ieftini. Va fi un moment dificil pentru producatorii de petrol din Rusia, dar un moment prielnic pentru cei care vor sa cumpere actiuni ale companiilor de resort. Daca in 2003 principalii pioni ai jocurilor investitorilor au fost LUKoil si Sibnefti, acum atentia se va concentra pe Rosneft”, a comentat Aleksandr Razuvaev, de la Alpari. In opinia lui, daca un posibil atac din partea aliatilor Statelor Unite nu va fi de durata, pretul petrolului nu se va ridica la mai mult de 120 de dolari/bari.