Sistemul S-500 reprezinta o noua etapa de dezvoltare a rachetelor de croaziera S-400 "Triumf", considerate cele mai eficienta si desfasurate inclusiv in Crimeea si Siria. La randul lor, S-400 constituie o varianta imbunatatita a sistemelor S-300, create in anii 1970. Sistemul S-400 foloseste rachete cu raza maxima de actiune de 250 de kilometri si, conform planurilor, se intentioneaza utilizarea unor rachete cu raza de 400 de kilometri.

S-400 poate dobori toate tipurile de rachete balistice, cu exceptia celor intercontinentale. Pentru anihilarea acestora, URSS a elaborat multe alte sisteme. Dintre acestea, astazi mai exista doar A-135, care asigura protectia Moscovei. Sistemul este conceput pentru sase rachete, capabile sa distruga o racheta intercontinentala care se apropie, mai exact componena ei nucleara.

Este insa evident ca aceste rachete trebuie inlocuite. Poate si de aceea se lucreaza acum la S-500 care, potrivit estimarilor, va putea lichida absolut toate variantele de rachete balistice si nu numai. De asemenea, aceasta tehnologie ar urma sa faca fata mijloacelor supersonice de atac. Raza maxima de actiune va fi de 600 kilometri. 

Cu alte cuvinte, dupa puterea sa, S-500 va putea concura cu sistemele americane THAAD si SM-3, a caror desfasurare in Coreea de Sus di Romania a trezit nemultumirea Rusiei si a Chinei. Moscova afirma ca rachetele SM-3 dislocate in Romania reprezinta o amenintare la adresa potentialului rus de intimidare.