"În prezent, lucrăm de zor la modelarea cantitativă a datelor din strategia energetică, alături de consultantul selectat. Sistemul naţional de energie are nevoie de investiţii de miliarde de euro anual în producţie, în infrastructura de transport, distribuţie, consum, eficienţă energetică şi aşa mai departe. Dorim să venim cu cifre specifice în funcţie de diferite scenarii", a spus Dudău, în cadrul conferinţei Focus Energetic.

Potrivit acestuia, consultanţii analizează trei scenarii, în funcţie de ţintele de politică energetică asumate de România la nivel european. "Un scenariu analizează situaţia în care, în 2020, se opresc obligaţiile de politici energetice pe care le are România în momentul de faţă. Scenariul central este cel de aliniere la obligaţiile europene, dar avem şi un scenariu ambiţios care face loc energiilor curate şi decarbonizării, ca să vedem care vor fi costurile", a susţinut managerul de proiect, citat de agerpres.

El a subliniat că, în urma analizei acestor scenarii, echipa care elaborează strategia va stabili un mix optim de surse energetice pentru România din punctul de vedere al costurilor. Dudău a mai spus că draftul noii strategii va fi lansat în dezbatere publică la începutul lunii octombrie, urmând ca la finele lunii octombrie să existe un document final.

Consorţiul format din EY (fostul Ernst&Young) şi grecii de la E3 Modelling PC a câştigat, în urmă cu o lună, licitaţia pentru a realiza modelarea cantitativă a datelor ce vor face parte din viitoarea Strategie Energetică a României 2016 - 2030. Consultantul selectat va realiza modelarea matematică a datelor obţinute în urma procesului de consultare publică pentru realizarea Strategiei Energetice.