Situaţia statistică publicată joi de BEC, potrivit căreia numărul total al alegătorilor la scrutinul de duminică este 18.248.414, nu indică şi numărul votanţilor aferenţi secţiilor de votare din Diaspora, la fel cum s-a întâmplat şi la alegerile parlamentare din anul 2008.


La rubrica "numărul alegătorilor" aferentă celor 306 de secţii de votare din circumscripţia electorală 43 pentru Diaspora este menţionată cifra zero, spre deosebire de cele 18.456 de secţii de votare din ţară, în dreptul cărora este menţionat pentru fiecare numărul de votanţi. BEC a publicat situaţia secţiilor de votare organizate pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului din data de 9 decembrie 2012, pe circumscripţii electorale şi localităţi, cu numărul alegătorilor arondaţi pe fiecare secţie de votare. Potrivit situaţiei publicate de BEC, precizeaza Mediafax, numărul total al alegătorilor este 18.248.414.

Nici la alegerile parlamentare din anul 2008, desfăşurate pe aceeaşi legislaţie, situaţia prezentată de BEC cu numărul alegătorilor nu indica numărul votanţilor din secţiile din Diaspora. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că Guvernul Ponta creează condiţii de fraudare a alegerilor neanunţând numărul de electori şi a amintit Executivului să nu-i omită pe cei 500.000 de români cu domiciliul în străinătate. "Actualul Guvern condus de doctorul Ponta este predispus la fraudarea alegerilor. Mai sunt trei zile până la alegeri şi creează condiţii de fraudare prin neanunţarea numărului de electori. Este obligaţia Guvernului să facă public numărul de cetăţeni români cu drept de vot. Îi atenţionez să nu uite, cum au uitat la referendum, pe cei 500.000 de cetăţeni români cu domiciliu în străinătate. Ei au domiciliul stabil şi trebuie incluşi în listele permanente din diaspora", a spus Băsescu.

Preşedintele a menţionat că aceştia sunt parte din corpul electoral permanent, al căror domiciliu este declarat. Traian Băsescu a precizat că situaţia se află la MAI, iar Direcţia Consulară face actualizarea. "Atenţionez Guvernul că ia românilor dreptul de vot. Nu este posibil să îngădui votul militarilor, şi foarte bine că s-a găsit formulă ca militarii din afară să voteze, dar să nu dai drept de vot celor care au şederi statuate pe teritoriul altor state de mai bine de şase ani, este un act de fraudare a votului. Avem studenţi, oameni care lucrează, cercetări care se află la studii sau parteneriate de cercetare pentru mai mulţi de şase luni, iar acestor oameni doctorul Victor Viorel Ponta le-a interzis dreptul de vot", a spus Băsescu.