"Se vorbește despre o reuniune la începutul săptămânii viitoare", a declarat un înalt diplomat sub acoperirea anonimatului. Informatia a fost confirmata de alt oficial european, care a estimat ca, dupa toate probabilitatile, reuniunea va fi convocată pentru ziua de luni de către reprezentanta diplomației Uniunii, Catherine Ashton.

Occidentalii au reacționat cu îngrijorare la escaladarea situației în Crimeea, republică autonomă rusofonă din sudul Ucrainei, unde milițieni pro-ruși și apoi soldați ruși au preluat controlul asupra unor obiective strategice.

Președintele Vladimir Putin a cerut sâmbătă Parlamentului rus să autorizeze "folosirea forțelor armate ruse pe teritoriul Ucrainei, până la normalizarea situației politice din această țară", potrivit unui comunicat al Kremlinului. Potrivit documentului, cererea a fost formulată "din cauza situației extraordinare din Ucraina și a amenințării la adresa vieții cetățenilor ruși, a compatrioților noștri din forțele armate ruse dislocate în Ucraina".

Ari fi a doua reuniune programată la Bruxelles pe tema crizei ucrainene în mai puțin de două săptămâni. Pe 20 februarie, șefii diplomațiilor din UE s-au întâlnit pentru a adopta sancțiuni împotriva unor membri ai guvernului lui Viktor Ianukovici considerați responsabili de acțiunile violente de reprimare a manifestanților pro-occidentali de la Kiev. Ulterior, Parlamentul ucrainean l-a destituit pe Ianukovici, amintește AFP.