In ajun, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a cerut partilor implicate „sa nu recurga la violenta si la forta”, care, a spus el, nu constituie cel mai bun mijloc de solutionare a divergentelor politice . Indemnul vine in contextul in care confruntarile din ultimele zile s-au soldat, la Kiev, cu peste 100 de raniti.

In Pietei (Maidan) Indenpendentei, manifestantii, care si-au stabilit „statul major” in incinta Primariei, unde au voie sa ramana pana luni dimineata, au organizat o tabara de corturi. De altfel, unul dintre liderii opozitiei, fostul ministru ucrainean de interne, Iuri Lutsenko, a dat de inteles ca ziua de luni ar putea fi decisiva pentru evolutia ulterioara a evenimentelor.

Andrei Strannikov, deputat in consiliul orasenesti din partea fractiunii UDAR, a precizat, in acest sens, ca functionarii administratiei au fost sfatuiti sa nu se prezinte luni la serviciu. „Asta indica doua variante de dezvoltare a situatiei. Fie autoritatile Kievului nu au gasit o iesire din impasul cret. Fie se pregateste o actiune in forta de ‚curatare’ a salei coloanelor, unde se afla acum activistii Maidanului”, a estimat el.

Nu au fost aduse tancuri!

Intre timp, ministrul ucrainean al apararii, Pavel Lebedev, a catalogat drept provocare informatiile aparute pe internet, potrivit carora institutia pe care o conduce ar fi ordonat deplasarea spre Kiev a unor unitati de tancuri, cu scopul instituirii in tara a starii exceptionale. „In ceea ce priveste tancurile, este o provocare grosolana”, a afirmat oficialul in direct la postul de televiziune „1+1”.

Intrebat daca, in calitatea de ministru al apararii, a fost cooptat in operatiunea de  monitorizare a situatiei, Lebedev a declarat: „Nu, desigur. Militarii participa numai daca este proclamata starea exceptionala. Dar din moment ce eu nu stiu nimic, inseamna ca nu exista nici o stare exceptionala”, a subliniat el.

Intre timp, o coloana formata din aproximativ 5.000-6.000 de manifestanti au blocat circulatia rutiera spre zona guvernamentala din centrul Kievului. Astfel, au fost inchise toate caile de acces catre sediul Executivului si cel al Bancii Centrale.