Dupa confruntarile din cursul diminetii dintre fortele militare ale Kievului si insurgentii separatisti, ciocniri soldate cu morti si raniti de ambele parti, dar si cu doborarea a doua elicoptere, locuitorii orasului Slaviansk au iesit cu mic, cu mare, sa ridice in graba baricade in locul celor distruse in timpul operatiunii de represalii. Clopotele bisericilor au batut pentru a-i avertiza pe oameni de pericol. Doua blindate usoare, capturate luna trecuta de insurgenti si dintre care unul a arborat steagul Rusiei, au ocupat pozitii in imediata vecinatate a strazilor controlate de separatisti.

Oriunde mergi, vezi oameni inarmati, care „apara” diferite institutii administrative. Privesc cu mandrie spre trecatorii grabiti, dar in ochii se citeste neliniste. Cine stie cum se vor termina lucrurile, unde se va ajunge. Starea de tensiune a atins deja cote maxime, iar rabdarea oamenilor, exasperati de toata incertitudinea din ultimele saptamani, pare sa ajunga la limita.

In plus, oamenii se plang ca, in zonele unde circulatia rutiera a fost blocata, nu-si mai pot face aprovizionarea, nu pot sa cumpere nici macar o paine, pentru ca magazinele refuza au ramas cu obloanele trase in ultimele zile. Nici bancile nu au functionat incepand de miercuri.

„Suntem gata sa aparam cu trupul nostru primaria orasului”, lanseaza o femeie. O alta afirma ca, dupa ce au facut militarii ucraineni in cursul zilei, nu mai este decat o singura cale, cea a unirii cu Rusia. „Imi este frica pentru fiica si nepoata mea”, recunoaste Viktor, un pensionar. „Toata asta este o mare prostie”, lanseaza el, citat de agentia France Presse, intr-un reportaj de la fata locului.