"Cele două ţări au ajuns la un acord ce va permite Ucrainei să primească gaze", a precizat ministrul Tomas Malatinsky într-un comunicat. Conform documentului, care va fi semnat luni, potrivit ministrului, furnizorii occidentali vor putea livra gaz Ucrainei prin vechiul gazoduct de rezervă de la Vojany în Slovacia de Est, nefolosit până acum.

"Operatorul reţelei de tranzit de gaz slovac Eustream va efectua adaptările tehnologice necesare asigurarii rapide a livrarilor de gaze în regim revers şi pentru a creşte capacitatea de transport a carburantului', a adăugat Malatinsky.

Anterior, purtatorul de cuvant al Eustream, Vahram Chuguryam, a anuntat ca gazoductul de la Vojany va putea fi lansat în octombrie, cu o capacitate iniţială de 3 miliarde metri cubi pe an, ce ar putea ajunge la 10 miliarde metri cubi din martie 2015.

Membră a UE şi vecină cu Ucraina, Slovacia este situată strategic pentru a permite pomparea de gaz din Europa de Vest spre această ţară ameninţată cu tăierea livrărilor din Rusia.