Inainte de toate, ce solutii a gasit Slovenia pentru combaterea evaziunii fiscale si cum a ajuns la aceste solutii? Ce rezultate au avut masurile luate ?

Pe termen lung, legislatia din acest domeniu trebuie modificata. Trebuie eliminata posibilitatea de a amana plata taxelor, ceea ce va permite ca mijloacele astfel obtinute sa fie investite in deschiderea de noi firme (masura care a creat un cerc vicios)
Pe termen scurt, a fost elaborata si publicata o lista a debitorilor fiscali cu datorii de peste 5.000 de euro. In prima luna s-au colectat 5 milioane de euro si se asteapta alte efecte.

In opina dumneavoastre, ce ar trebui sa faca Romania pentru imbunatatirea mediului de afaceri?

Implementarea unei legislatii stabile si previzibile pe termen lung. Eliminarea coruptiei din sectoarele public si privat, transparenta si respetarea stricta a cerintelor privind achizitiile publice prevazute in legislatia europeana.

Considerati ca schimburile comerciale dintre tarile noastre se pot dezvolta. In ce domenii ?

Relatiile economice sunt bune si stabile si, desigur, ele vor continua sa se dezvolte si sa se consolideze. Interesul companiilor slovene de a intra pe piata romaneasca este in crestere (desi in prezent nu exista investitori majori din Slovenia), oamenii de afaceri din tara mea dorind, in mare parte, sa patrunda pe piata romaneasca prin distributia produselor lor de inalta calitate din Romania si, prin urmare, sa transfere o parte din hnow-how. Oportunitati exista, de asemenea, in domeniul energiei (hidrocentrale, energie regenarabila, etichetarea energetica a cladirilor), in iluminatul stradal sau in sectorul de cooperare IT, in special e-guvernare, e-sanatate. Participarea comuna la licitatiile pentru fondurile UE reprezinta o schimbare majora dezirabila. Trebuie exploatate posibilitatile de cooperare la proiecte comune in tari unde Romania se bucura de o buna reputatie, precum cele din Africa de Nord sau Asia Centrala. 

Ce oportunitati ofera Slovenia oamenilor de afaceri romani care doresc sa investeasca in tara dumneavoastra ?

Odata cu anuntul privind scoaterea la privatizare a intreprinderilor de stat din Slovenia, au crescut sansele intreprinzatorilor romani de a intra in Slovenia in calitate de investitori. As dori sa subliniez in acest sens investii de tip „greenfield” in industrie si tehnologii cu valoare adaugata ridicata. In acest scop, au fost infiintate parcuri tehnologice, care ofera investitorilor importante avantaje. In Slovenia, astfel de investitii sunt stimulate, spre exemplu, prin scutiri de impozit pe venit pe o anumita perioada de timp, in functie de numarul de locuri de munca infiintate.

Investitorii sloveni doresc sa vina in Romania ? Ce domenii de activitate ii intereseaza ?

Pentru moment, nu prea. Problema o constituie stabilirea de contacte cu intreprinderi mai mici, spre exemplu un producator de componente sau a unor subcontractanti locali in cadrul unui anumit proiect.

Slovenia respinge ideea de a recurge la un ajutor international. Ce masuri preconizeaza Slovenia pentru remedierea situatiei financiare a tarii ?

Slovenia are o baza economica axata pe principii financiare sanatoase, dar anumite dezechilibre structurale si-au pus amprenta asupra activitatii economice. Totusi, acestea sunt relativ usor de gestionat si pot fi corectate daca se aplica o serie de masuri. In acest sens, guvernul a conceput un pachet de masuri, bazate pe 3 masuri cheie, care vor ajuta Slovenia sa ajunga la o crestere economica in urmatoarlee 12 luni.
Sunt vizate, in primul rand, modificari ale cadrului fiscal :
1. Schimbarile institutionale in procesul de luare a deciziilor sunt : imbunatarirea cadrului fiscal si a legislatiei privitoare la referendum.
2. Vor fi luate si masuri pentru consolidarea cresterii economice pe termen scurt si pentru recuperarea sectorului bancar, afectat de gradul ridicat de indatorare al corporatiilor si de privatizari. Echilibrarea finantelor publice in paralel cu reducerea deficitului public general va stabiliza datoria publica pana la mai putin de 55% din PIB.
3. Imbunatatirea competitivitatii pentru o crestere economica durabila pe termen lung include si o serie de masuri care prevad, printre altele: promovarea investitiilor straine, mai multa flexibilitate pe piata muncii, incurajarea antreprenoriatului dar si cresterea eficientei sectorului public, precum si o mai mare atentie acordata mediului inconjurator si sanatatii.

Slovenia a anuntat un plan de privatizare. Se intentioneaza promovarea acestui plan si peste hotare ?

Da, asa cum am mentionat déjà, va fi o oportunitate inclusiv pentru investitorii romani.

Cum comenteaza Slovenia masurile de austeritate adoptate la nivelul Uniunii Europene?

Chiar daca promovam masuri de austeritate, fara incurajarea cresterii economice, fara o mai mare flexibilitte si fara a lua in considerare specificul si diferentele dintre statele UE, aceste masuri nu vor aduce rezultatul dorit.

Cunoasteti vreo masura adoptata de autoritatile romane pentru combaterea evaziunii?

Propunerile Agentiei Nationale de Administrare Fiscala sunt legate de cresterea folosirii de softuri fiscale care sa minimizeze evaziunea fiscala si sa conduca la imbunatatirea controlului fiscal. De asemenea, autoritatile romane se concentreaza mai mult pe efectele evaziunii fiscale de amploare decat pe combaterea evaziunii comise de firmele de dimensiuni mai mici.