"Atunci când refugiaţii vor depune cereri de azil la noi, îi vom primi şi îi vom proteja. Avem capacitatea de a face acest lucru. Am putea primi până la 10.000", a spus Marta Kos Marko pentru cotidianul regional Rheinische Post. Daca s-ar depasi aceasta cifra, Slovenia s-ar vedea nevoita să solicite ajutorul Europei.

"Vom acţiona în conformitate cu acordurile Schengen şi Dublin. În acelaşi timp vom da dovadă de spirit umanitar", a asigurat diplomatul sloven.

"Şi noi am cunoscut solidaritatea atunci când eram în război în 1991. La acel moment, Austria şi Italia au fost imediat gata să ne ajute. În consecinţă, simţim o datorie morală să-i ajutăm pe refugiaţi", a mai spus ea.

Aceste declaraţii au fost făcute în contextul în care Slovenia, un stat de 2 milioane de locuitori situat între Croaţia, Ungaria, Austria şi Italia, se confruntă cu un flux masiv de migranţi pe teritoriul său.

Slovenia a suspendat joi traficul feroviar cu Croaţia după ce un grup de 150 de migranţi a încercat să intre în ţară la bordul unui tren cu destinaţia Zurich.