Guvernul sloven de centru-stânga al premierului Alenka Bratusek a ajuns la un acord cu sindicatele din aparatul de stat asupra unei noi scăderi a salariilor funcţionarilor publici în vederea stabilizării finanţelor ţării, transmite AFP. 'Am ajuns la un rezultat satisfăcător', a anunţat marţi ministrul internelor şi administraţiei publice, Gregor Virant, după peste 11 ore de negocieri cu sindicatele.

Acordul, care va fi semnat mai târziu în cursul acestei zile, prevede scăderea salariilor a 160.000 de funcţionari sloven, ceea ce va permite economisirea a 190 de milioane de euro în 2013 şi a 260 de milioane de euro în 2014, a precizat Virant.'Funcţionarii cu un salariu ridicat vor contribui mai mult decât cei cu un venit modest', a precizat Branimir Strukelj, negociatorul sindicatelor din aparatul bugetar, după anunţul acestui acord, fără a face alte precizări. Scăderile salariale vor fi efective până la sfârşitul lui 2014, a adăugat el.

În 2012, precedentul guvern de centru-dreapta al premierului conservator Janez Jansa ajunsese deja la un acord cu sindicatele slovene asupra unei reduceri cu 8% a salariilor funcţionarilor. Deficitul public al micii ţări membră a zonei euro începând cu 2007 a scăzut la 4% din PIB în 2012, faţă de 6,4% în 2011. Pentru 2013, guvernul anticipează o adâncire a deficitului public la 7,8 la sută din PIB.

Reducerile de cheltuieli publice fac parte dintr-un program de reforme fiscale aprobat de guvern la 9 mai, menit să îi permită Sloveniei să evite solicitarea unui ajutor internaţional pentru a ieşi din criză, notează AFP intr-o stire preluata de Agerpres in pagina electronica.