Snowden a fost angajat al grupului Dell din 2009 pana la inceputul acestui an in calitate de consultant al agentiei nationale de securitate (NSA). Atunci a descarcat documentele referitoare la NSA si agentia britanica de comunicatii, lasand o amprenta electronica prin care se indica datele cand au fost consultate respectivele fisiere, au precizat sursele sub acoperirarea anonimatului.

Purtatorul de cuvant al Dell, David Frink, a refuzat orice comentarii privind activitatea lui Snowden in cadrul societatii pe care o reprezinta, precizat ca un „client” al grupului, cu siguanta NSA, i-a cerut sa pastreze tacerea pe acest subiect. De cand Snowden a inceput sa divulge secretele NSA, atentia generala s-a concentrat asupra celor trei luni petrecute de fostul agent la societatea Booz Allen Hamilton.

O parte din informatiile copiate de Snowden in aprilie 2012 vizeaza datele colectate de NSA din cablurile de fibre optice, in special cele transoceanice, traversate de un important trafic de internet, precum si alte tipuri de telecomunicatii, au mentionat aceleasi surse.