Potrivit publicatiei, care citeaza documente puse la dispozitie de Snowden, programul constituie unul dintre sistemele „care merg cel mai departe” pentru activitatea de spionaj pe internet. De altfel, intr-unul dintre texte se afirma ca respectivul program „cuprinde aproape tot ce face, de regula, un utilizator tipic pe internet”.

Obiectivul Xbyscore rezida in a facilita analistilor posibilitatea de a depista informatii intr-un spectru foarte larg de aplicatii. De asemenea, analistii isi pof efectua cautarile dupa nume, numar de telefon, adresa IP, cuvinte cheie sau dupa limba in care s-a lucrat pe internet. Documentele NSA sustin ca pana in 2008, gratie acestui program au fost prinsi 300 de teroristi.

Materialele secrete publicate de Guardian au fost trimise de Snowden inainte ca acesta sa ajunga la Moscova, unde a promis sa nu mai intreprinda nimic impotriva statului american. „Sunt la curent. M-a avertizat ca a predat deja presei o serie de materiale si documente secrete si ca, din pacate, nu poate impiedica publicarea lor”, a declarat avocatul fostului agent american, Anatoli Kucherenia.

Snowden, care asteapta in zona de tranzit a aeroportului moscovit Sheremetievo, eliberarea hartiilor ce-i vor permite sa circule prin capitala rusa, va primi curand vizita tatatului sau. Ea vine in contextul in care Washingtonul s-a declarat dispus sa-i elibereze lui Snowden un pasaport provizoriu si a afirmat ca nu va aplica, in cazul fostului agent CIA, pedeapsa cu moartea. Saptamana trecuta, dupa ce Snowden a cerut azil in Rusia, el a spus ca si-ar dori sa ramana pentru totdeauna in aceasta tara.