„Cred ca s-a creat o impresie gresita in legatura cu puterea de influenta a lui Snowden. El ne-a predat cateva mii de documente cu saptamani si saptamani in urma, cand insa se mai afla la Hong Kong, iar din acel moment noi hotaram ce material sa publicam si in ce ordine. Din cate stiu, el nu mai are de gand sa ne mai spuna si altceva”, a afirmat Greenwald intr-un interviu acordat postului de televiziune MSNBC.

Greenwald, care a fost „omul de legatura” de legatura al lui Snowden, traieste in Brazilia si, potrivit afirmatiilor sale, nu este supus presiunilor din partea autoritatilor acestei tari. „Nu cred ca guvernul american spera sa obtina un efect pozitiv incercand sa influenteze, intr-un fel sau altul, mass-media sau pe mine personal, cu scopul de a ne determina sa renuntam la publicarea respectivelor documente”, a comentat jurnalistul britanic.

El a repetat ca fuga lui Snowden din SUA a fost dictata, in primul rand, de dorinta lui de a se pune la adapost, in siguranta. „Nu vrea sa-si incheie viata dupa gratii, precum informatorul Wikileaks, Bredley Manning”, a subliniat Greenwald. La inceputul saptamanii Snowden, blocat de peste trei saptamani pe aeroportul moscovit Sheremetievo, a cerut oficial azil in Rusia, promitand, totodata, sa nu mai faca dezvaluiri legate de programul de supraveghere de catre serviciile speciale americane a internetului mondial.

Cererea lui a fost inregistrata, procedura de examinare urmand sa dureze trei luni, timp in care Snowden va avea dreptul sa se deplaseze prin Rusia pe baza unor documente eliberate de organele competente ale acestei tari. In acest context, presedintele Vladimir Putin a tinut sa declare ca relatiile Rusiei cu Statele Unite, care au solicitat extradarea fostului agent CIA, sunt mai importante decat orice neintelegeri intre serviciile secrete.