Campul magnetic al Soarelui trece printr-un proces complet de inversare a polaritatii la fiecare 11-12 ani. Filmul realizat de expertii NASA arata cum fiecare set de linii aluneca spre polul opus, efectuand o inversare. Apoi, directia deplasare se modifica, finalizandu-se, astfel, un ciclu solar complet.

In plin proces de schimbare a polaritatii sale, Soarele afiseaza perioade de activitate maxima, cu un numar sporit de explozii solare, pete si emisii coronale. Urmatorul ciclu va avea loc foarte curand, potrivit estimarilor NASA. Posibil, pana la sfarsitul acestui an: in august, oamenii de stiinta au evocat trei-patru luni.

„Se pare ca suntem nu mai departe de trei-patru luni distanta de o inversare completa a polaritatii campului solar”, declara, la acea data, Todd Hoeksema, fizician si directorul Observator Solar Wilcox, din cadrul Universitatii Stanford. „Aceasta modificare va avea numeroase efecte in intreg Sistemul solar”, avertiza el.

La ce trebuie sa ne asteptam? Potrivit cercetatorilor NASA, este vorba, printre altele, de aparitia unui spatiu furtunos in jurul Terrei. La randul lor, astronautii de pe orbita ar putea constata anumite modificari ale radiatiei solare, proces care poate reprezenta un pericol real, cu impact asupra comunicatiilor prin satelit si a liniilor de inalta tensiune.

NU, nu se va produce nici o catastrofa. In orice caz, o astfel de perspectiva nefasta este respinsa categoric de specialisti. De ce? Pentru ca, explica expertii, in 2013, cand activitatea solara a atins apogeul, s-a dovedit cel mai „linistit”, fara fenome deosebite.