Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, l-a informat luni pe premierul grec Alexis Tsipras că sistemul bancar din Grecia va rămâne protejat atâta timp cât Grecia rămâne în programul de asistenţă convenit cu creditorii internaţionali, a declarat luni seară un oficial elen pentru Reuters.

Cele patru mari bănci greceşti, National Bank of Greece SA, Piraeus Bank SA, Alpha Bank şi Eurobank, sunt prezente şi pe piaţa din România.

Îngrijorările cu privire la stabilitatea sistemului bancar elen, care depinde în întregime de finanţarea oferită de Banca centrală pentru a putea funcţiona, au crescut în ultima săptămână după ce retragerile de depozite au crescut pe fondul temerilor că Guvernul de la Atena va impune restricţii asupra mişcărilor de capital.

'Draghi l-a asigurat pe Tsipras că sistemul bancar este în siguranţă atâta timp cât Grecia este în program', a declarat oficialul elen după reuniunea de la Bruxelles între Mario Draghi şi Alexis Tsipras. Cu toate acestea, Draghi a subliniat importanţa ca Grecia să ajungă la un acord cu creditorii internaţionali, printre care se numără şi BCE, înainte de expirarea actualului program de asistenţă, în data de 30 iunie.

Tot luni, Banca Centrală Europeană a majorat plafonul liniei de finanţare de urgenţă (ELA) destinată băncilor greceşti cu două miliarde de euro, aceasta fiind a treia majorare decisă în decurs de şase zile.

Speranţele cu privire la un acord între Grecia şi creditorii săi au crescut luni după ce autorităţile de la Atena au trimis un nou set de propuneri care au fost salutate de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. Conţinutul exact al noilor propuneri ale Greciei nu a fost dezvăluit, însă premierul grec Alexis Tsipras a reafirmat că discuţiile pentru un acord cu creditorii vizează noul excedent bugetar primar, pensiile, preţul electricităţii şi restabilirea 'normalităţii' în ceea ce priveşte dreptul la un loc de muncă.

De asemenea, Donald Tusk a anunţat că o nouă reuniune a miniştrilor de Finanţe din zona euro va avea loc miercuri seară, la Bruxelles, pentru a obţine un acord între Grecia şi creditorii săi şi a evita intrarea acestei ţări în incapacitate de plată. Această nouă reuniune a Eurogrupului, care trebuie să fie decisivă, va avea loc cu o zi înainte de summitul european de la Bruxelles.

În lipsa unui acord cu creditorii până la sfârşitul lunii iunie, Grecia s-ar putea trezi în imposibilitatea achitării unei tranşe de 1,5 miliarde de euro către FMI, ceea ce ar plasa-o în incapacitate de plată, şi ar deschide o perioadă de incertitudine puternică pentru întreaga zonă euro, scrie agerpres.