In realitatea insa, lucrurile sunt ceva mai complicate, subliniaza Die Welt. Iar o analiza mai detaliaza arata ca, de fapt, Putin nu este magician ci, dimpotriva, un mare ghinionist, al carui "salt" a fost determinat de explozia preturilor la materii prime de la inceputul anilor 2000. Acum, pretul petrolului se pravaleste, punand serios in pericol pozitia sefului statului.

In opinia fostului oligarh Mihail Hodorkovski, "Putin a avut noroc. Pretul ridicat al titeiului l-a ajutat sa-si ascunda greselile". Punct de vedere impartasit, de altfel, si de multi analisti si experti in domeniu. In opinia lor, "succesul inregistrat de economie in timpul mandatelor lui Putin, ca premier si presedinte, nu este rezultatul unor masuri concrete sau a unei strategii inteligente. Totul s-a datorat scumpirii aurului negru la nivel mondial", subliniaza specialistii.

In plus, Putin nu a exploatat, practic, avantajele si oportunitatile create de petrolul scump, el multumindu-se sa infiinteze cateva fonduri de rezerva. In rest, a mizat pe corporatiile de stat si pe alungarea oligarhilor pe de culoarele puterii. E adevarat, saracia s-a redus, s-a consolidat clasa de mijloc. Dar in acelasi timp, Putin a demarat o serie de actiuni de politica externa.

In conditiile actuale insa, cand, potrivit estimarilor aproape generale, pretul petrolului se va mentine pentru o buna perioada la un nivel scazut, totul se va duce de rapa, astfel incat increderea rusilor in VVP, fie ca vorbim de liderul de la Kremlin sau de PIB, s-ar putea narui precum un castel de nisip.